na Terenie

– nieco nachylona działka w terenie podgórskim dała możliwość niestandardowego rozkładu funkcji w tym niewielkim budynku mieszkalnym. Umieszczona na wyższej kondygnacji zasadnicza część mieszkalna łączy się z terenem działki podniesionym z wykorzystaniem ziemi z wykopów

autor:

architektura – Jacek Świtalski

     Od strony podjazdu początkowo bryła wydaje się mniej atrakcyjna pozwala, ale pozwala odizolować się od nie zawsze życzliwych spojrzeń. Zaprojektowaliśmy ją w ten sposób, aby lepiej otworzyć się na teren w bardziej atrakcyjnej wizualnie i lepiej doświetlonej światłem słonecznym części działki.

     Im bliżej podchodzimy budynek staje się ciekawszy i zaczyna wciągać nas do swego wnętrza.

     W opozycji do przeciwległej elewacji tu mamy do czynienia z maksymalnym możliwym przeszkleniem. Widoczna jest, uzyskana dzięki kilku zabiegom, podatna na nieograniczone modyfikacje funkcjonalne, płaska przestrzeń ogrodowa.